چکیده:
به منظور بررسی مقایسه عملکرد ارقام مختلف گلرنگ در کشت خالص و چند کشتی همزمان و همچنین معرفي و انتخاب مناسب ترين رقم گلرنگ جهت كشت در منطقه آران وبیدگل، دراسفند ماه سال 1391 آزمايشی به روش فاکتوریل در قالب طرح پايه بلوكهاي كامل تصادفي با 3 تكرار در روستای محمد آباد در بخش کویرات از توابع این شهرستان انجام گردید. ارقام گلرنگ در چهار سطح و تیمار چند کشتی همزمان نیز در چهار سطح به عنوان تیمارهای این آزمایش در نظر گرفته شد. ارقام گلرنگ شامل رقم فرامان، صفه، گلدشت و رقم بومی اصفهان بوده و گیاهان همراه در کشت مخلوط نیز شامل: پیاز، نخود و یونجه بود. روش كاشت بصورت جوی و پشتهای (شیاری) و کرتها شامل چهار ردیف کاشت به طول 5 متر، فاصلهی بین رأس دو پشته 60 سانتیمتر و تراکم کاشت گلرنگ نیز 40 بوته در متر مربع در نظر گرفته شد. گیاهان یونجه، نخود و پیاز در بین ردیفهای گلرنگ کشت گردیدند. كاشت به روش خشكهكاري و با دست صورت گرفت و آبیاری مزرعه بر اساس نیاز آبی گلرنگ انجام شد. در ادامه صفاتی از قبیل ارتفاع بوته، تعدادشاخههای فرعی میوه دهنده، عملکرد دانه در هربوته، وزن هزار دانه، تعداد دانه در غوزه، تعداد غوزه در گیاه، تعداد روز تاتشکیل غوزه، تعدادروز تا تشکیل 50% غوزه، وزن هر غوزه، وزن اندام هوایی، شاخص برداشت، میانگین وزن تر، میانگین وزن خشک، تعداد دانه در مترمربع، عملکرد دانه در متر مربع، عملکرد دانه در هکتار، میانگین وزن پیاز و میانگین وزن یونجه اندازه گیری شد. نتایج نهایی نشان داد اثر رقم گلرنگ بر صفاتی نظیر تعداد روز تا شروع غوزه دهی، تعداد روز تا 50% غوزه دهی، تعداد غوزه در بوته، میانگین وزن هر غوزه، میانگین تعداد دانه در غوزه، میانگین تعداد دانه در بوته، میانگین ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه در بوته، عملکرد در متر مربع، میانگین وزن تر هربوته، شاخص برداشت، عملکرد دانه در هکتار و تعداد دانه در متر مربع، در سطح احتمال 1% معنیدار بود. همچنین در این آزمایش کشت مخلوط ، اثر کشت گیاه همراه، بر صفاتی نظیر تعداد غوزه در بوته، میانگین وزن هر غوزه، میانگین تعداد دانه در غوزه، میانگین وزن خشک هربوته گلرنگ معنی دار بود. در این تحقیق اثر متقابل ارقام× کشت مخلوط در مورد هیچ یک از صفات معنیدار نگردید.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده: 1
فصل اول. 2
مقدمه و كليات.. 2
1-1- تاریخچه گلرنگ... 3
1-2- گياه شناسی گلرنگ... 4
1-2-1- ریشه. 4
1-2-2- ساقه. 4
1-2-3- برگ.. 5
1-2-4- گل. 5
1-2-5- میوه 6
1-3- موارد مصرف گلرنگ... 7
1-3-1- گل گلرنگ... 7
1-3-2- روغن گلرنگ... 7
1-3-3- پوسته دانه گلرنگ... 9
1-3-4- استفاده از علوفه گلرنگ... 9
1-4- ارقام گلرنگ... 10
1-4-1- ارقام داخلی.. 10
1-4-2- ارقام خارجی.. 15
1-5- آفات و امراض گلرنگ... 17
1-5-1- آفات.. 17
1-5-2- بیماریهای گلرنگ... 17
1-6- شرایط مناسب کاشت.. 18
1-6-1- شرایط محیطی.. 18
1-6-2- خاک.. 19
1-6-3- آب.. 19
1-7- کشاورزی پایدار. 20
1-8- سیستم های کشت.. 20
1-8-1- تک کشتی.. 20
1-8-2- کشت مخلوط.. 21
1-8-2-1- تاريخچه. 21
1-8-2-2- تاريخچه كشت مخلوط در ايران : 22
1-8-2-3- انواع چندكشتي بر اساس نحوه مديريت گياهان شامل. 22
1-8-2-3-1- چند کشتی متوالی.. 22
1-8-2-3-2-چند کشتی همزمان. 23
1-8-2-3-3-کشت تاخیری و یا چند کشتی پس و پیش... 24
1-8-2-4- راندمان استفاده ازعوامل محيطي در کشت مخلوط.. 24
1-8-2-4- 1- مکانیزم های مربوط به افزایش راندمان استفاده از آب.. 24
1-8-2-4- 2-مکانیزم های مربوط به افزایش راندمان استفاده از نور. 25
1-8-2-4- 3-مکانیزم های مربوط به افزایش راندمان استفاده از جذب مواد غذایی.. 26
1-8-2-5-اثر مکملی یا جبرانی.. 26
1-8-2-6-معایب کشت مخلوط.. 27
1-8-2-7- رقابت در کشت مخلوط.. 28
1-8-2-7-1-عوامل موثر در رقابت در گیاهان. 30
1-9-کشت گلرنگ در شهرستان آران و بیدگل. 31
2-1- فنولوژي.. 33
2-1-1- مفهوم فنولوژي.. 33
2-1-2- نمو گلرنگ... 34
2-3- اجزاء عملکرد گلرنگ... 35
2-3-1- عوامل موثر بر عملکرد گلرنگ... 35
2-3-1-1- ارقام: 36
2-3-1-2- تاریخ کاشت.. 36
2-3-1-3- تعداد بوته در متر مربع. 37
2-3-1-4- تعداد روز تا غوزه دهی.. 38
2-3-1-5- تعداد غوزه در بوته. 39
2-3-1-6- تعداد دانه در غوزه 40
2-3-1-7- عملکرد دانه در بوته. 40
2-3-1-8- ارتفاع بوته. 41
2-3-1-9- تعداد شاخه فرعی.. 42
2-3-1-10- وزن هزار دانه. 42
2-3-1-11- وزن خشک بوته. 43
2-4- عوامل موثر بر عملکرد در کشت مخلوط.. 44
2-4-1-گونه های گیاهی.. 44
2-4-2-تراکم کاشت.. 45
2-4-3-نسبت اختلاط.. 46
2-4-4-الگوی کشت مخلوط.. 47
2-5-مزایای کشت مخلوط.. 48
2-6- روش های متداول در کشت مخلوط.. 50
فصل سوم. 54
مواد و روشها 54
3-1- زمان و محل اجرای آزمایش... 55
3-2- خصوصیات اقلیمی محل آزمایش... 55
3-3- طرح آماری آزمایش... 56
3-4- ارقام گلرنگ و گیاهان همراه مورد استفاده: 56
3-5- روش کاشت: 58
3-6- کشت گیاهان همراه 58
3-6-1- نخود. 58
3-6-2- یونجه. 58
3-6-3-پیاز. 59
3-7- آبیاری.. 59
3-8-صفات مورد اندازه گیری.. 59
3-8-1-ارتفاع بوته. 59
3-8-2- تعدادشاخههای فرعی میوه دهنده 60
3-8-3- عملکرد دانه در هربوته. 60
3-8-4- وزن هزار دانه. 60
3-8-5- تعداد دانه در غوزه 60
3-8-6- تعداد غوزه در گیاه 60
3-8-7- تعداد روز تاتشکیل غوزه 60
3-8-8- تعدادروز تا تشکیل 50% غوزه: 60
3-8-9- وزن هر غوزه 60
3-8-10- وزن اندام هوایی.. 61
3-8-11- شاخص برداشت.. 61
3-8-12- میانگین وزن تر. 61
3-8-13- میانگین وزن خشک... 61
8-3-14- تعداد دانه در متر مربع. 61
3-8-15- عملکرد دانه در متر مربع. 61
3-8-16- عملکرد دانه در هکتار. 62
3-8-17- میانگین وزن پیاز. 62
3-8-18- میانگین وزن یونجه. 62
3-9- تجزیه و تحلیل داده ها 62
فصل چهارم. 63
نتایج و بحث.. 63
4-1- تعداد روز تا شروع غوزه دهی.. 64
4-2-تعداد شاخه فرعی.. 64
4-3-وزن هر غوزه 70
4-4- تعداد دانه در بوته. 71
4-5-عملکرد دانه در بوته. 72
4-6-عملکرد دانه در متر مربع. 72
4-7-عملكرد بيولوژيكي.. 74
4-8-شاخص برداشت.. 74
4-9- عملكرد بيوماس گياهان همراه 79
4-10-میانگین ارتفاع بوته. 80
4-11- تعداد روز تا 50 درصد غوزه دهی.. 80
4-12- تعداد غوزه در بوته. 81
4-13- تعداد دانه در غوزه 82
4-14- وزن هزار دانه. 83
4-15- میانگین وزن تر هر بوته. 87
4-16- تعداد دانه در متر مربع. 88
4-17- عملکرد دانه در هکتار. 89
4-18- میانگین وزن پیاز. 90
نتیجه گیری.. 91
پیشنهادات.. 92
منابع. 94
صفحه
عنوان
فهرست جداول
جدول 3-1- الگوی طرح. 57
جدول3-2- آزمون خاک.. 59
جدول 4-1– نتايج تجزيه واريانس برخی صفات مهم. 67
جدول 4-2- مقايسه ميانگينهاي اثرات اصلي.. 68
جدول 4-3- مقايسه ميانگينهاي اثرات متقابل. 68
جدول 4-4– نتايج تجزيه واريانس برخی صفات مهم. 76
جدول 4-5- مقايسه ميانگينهاي اثرات اصلي.. 77
جدول 4-6 مقايسه ميانگينهاي اثرات متقابل. 78
جدول 4-7- نتايج تجزيه واريانس برخی صفات مهم. 85
جدول 4-8- مقايسه ميانگينهاي اثرات اصلي.. 86
جدول 4-9 مقايسه ميانگينهاي اثرات متقابل. 87
جدول 4-10- ضرایب همبستگی بین صفات.. 93